De Badjas

De Badjas

Vandaag een verhaaltje over de badjas, de geliefde katoenen jas voor na het badderen. 
Wisten jullie dat de badjas al voor het jaar 1000 werd omschreven in oude teksten? Alleen werd destijds de badjas nog een badhemd genoemd. Je had in die tijd niet de luxe van een bad in eigen huis en ook alleen de meer welgestelden gingen gingen naar het badhuis. Dat gebeurde ook maar eens in de zoveel tijd, men gebruikte met name lekker geurende oliën om vieze luchtjes te maskeren. Maar als je dan ging, dan nam je het badhemd mee. Die gebruikte je na het bad om jezelf in te verhullen. 
Het badhemd zelf was ook een luxe item. 
Pas later, eind jaren '50 en begin jaren '60 werd de badjas een item voor het brede publiek.

De badhuiscultuur vind je tegenwoordig nog wel terug in Duitsland en Slavische landen waar ook stoombaden, sauna's en hottubs heel gebruikelijk zijn. 
De badjas vind je in heel veel verschillende landen terug. 

In Nederland gebruiken we de badjas voor verschillende doeleinden. Niet alleen na het bad of douche, maar ook aan het strand ( zeker bij kleine kinderen) en als ochtendjas. 

9 van de 10 keer als ik s' ochtends bij iemand aanbel ( niet dat ik dat heel vaak doe, ik heb altijd wel een goed reden :) doet iemand open...in zijn badjas. Zo blijkt, een badjas is een item wat iedereen goed kan gebruiken. 

En omdat wij badjassen zo goed kunnen gebruiken heeft Nachtkust voor jou iets leuks! Wij geven een badjas weg aan de winnaar van de volgende prijsvraag:

Nachtkust in Noordwijk verkoopt badjassen, maar van welk merk? 

Het juiste merk is op de bovenstaande foto van deze blog zichtbaar. Dat is nog niet zo makkelijk he? 
Daarom zullen we deze maand extra tips geven in onze blogs en op facebook. Hou onze Facebookpagina in de gaten! Weet jij welk merk het is? Mail dan je antwoord naar: info@ nachtkust.nl wij kiezen uit de juist ingezonden antwoorden een winnaar. De winnaar ontvangt in week 22 bericht. 
 
Lentekriebels

Lentekriebels

Het is zover, de lente heeft zich aangekondigd met een aangenaam zonnetje. Heerlijk, hoor ik je denken, maar niet voor iedereen. Er zijn mensen die last hebben van rond stuivende pollen en allergieën.
Vandaag hadden wij een klant in de winkel die al niezend binnenkwam. Ze vertelde dat ze vreselijke last van hooikoorts heeft... Lees meer...

Dromen met je ogen open

Dromen met je ogen open

Dromen met je ogen open … de magie van lezen voor het slapen gaan
 
Lezen… zoals ik vroeger deed, als klein meisje, van Jip en Janneke tot Saskia en Jeroen, en later als tiener de avonturen van ‘De Vijf’ en het spannende ' Meester van de zwarte molen.'
Als ik las....
 
  Lees meer...

Waarom slapen goed voor je is

Waarom slapen goed voor je is

Je kent het vast wel…dat gevoel wat je hebt als je te weinig geslapen hebt. Je voelt je wazig, je kunt je niet concentreren, je bent sneller geïrriteerd, althans, dat is hoe ik me voel als ik duidelijk te weinig slaap heb gehad. Toen ik jong was haalde ik nog wel eens een nachtje door: lekker lang uitgaan en als alles dichtging s ochtends vroeg naar de duinen en de zon zien opkomen. Lees meer...