Dromen met je ogen open

Dromen met je ogen open

Dromen met je ogen open … de magie van lezen voor het slapen gaan
 
Lezen… zoals ik vroeger deed, als klein meisje, van Jip en Janneke tot Saskia en Jeroen, en later als tiener de avonturen van ‘De Vijf’ en het spannende ' Meester van de zwarte molen.'
Als ik las....
 
 ....dan was ik daar, als een getuige beleefde ik het verhaal. 
 
En wat is er dan nu veranderd? Waarom lees ik nu niet meer? En dan bedoel ik niet het dagelijks lezen van artikelen op internet...nee, het echte tastbare boek, dat momentje voor jezelf. 
 
Ik heb duizend en een excuses hoor, want ik heb het altijd te druk met het huis op orde houden, werken, moeder zijn, zorgen dat manlief tussen de bedrijven door ook nog wat aandacht krijgt. Ik heb geen tijd voor momentjes voor mezelf, zeker niet om even rustig in een boek te duiken. Nou ja, dat klinkt wel heel dramatisch. En het is ook een kwestie van tijd maken, dat geef ik toe. Ik zou makkelijk s' avonds voor het slapen gaan een boek kunnen gaan lezen i.p.v. nog even op Facebook aanwezig zijn of mijn mail checken. Voor het slapen gaan ja, is eigenlijk het beste moment van de dag. Niet alleen omdat ik dan mezelf die tijd kan gunnen, maar ook omdat het lezen van een boek voor het slapen gaan goed voor je is. 
 
Het schijnt zo te zijn, zo concluderen onderzoekers van de Universiteit van Sussex, dat 6 minuten per dag lezen je kan helpen om stress met twee derde te verminderen! 
De stress van alledag kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Gedachten die door je hoofd blijven spoken en je niet los kunt laten, waardoor je minder goed slaapt en het slaaptekort levert je vervolgens overdag weer meer stress op. Lezen kan je helpen je gedachten los te laten. 
Dat zou dan komen doordat je jezelf even helemaal in een andere wereld kan wanen, wat de spanning in je spieren doet verminderen en je hartslag doet afnemen. Ik neem aan dat dat niet geld voor het lezen van een thriller, maar dat lijkt me zo ie zo niet aangenaam voor het slapen gaan.
 
Fictieboeken zijn dan het meest geschikt. Niet alleen omdat je je dan in een andere belevingswereld kan wanen, maar ook omdat het je toleranter maakt tegenover andere ideeën, zo zeggen onderzoekers van de universiteit van Toronto. 
Door je in te leven in personages waar je het niet noodzakelijkerwijs mee eens bent, open je je brein voor nieuwe ideeën en gedachten. Ook vermindert het je behoefte aan zekerheid en vaste waarden. 
 
Slaapexperts raden aan om van het lezen voor het slapen gaan een vaste routine te maken. Op die manier zou je brein wennen aan deze routine en het lezen koppelen aan het slapen gaan, waardoor je sneller in slaap valt. 
 
Wat houdt me eigenlijk nog tegen om een boek te pakken voor het slapen gaan? Niets! Het is ontspannend, verminderd stress, doet me beter slapen en bovendien is het gezellig om s avonds deel uit te maken van een verhaal met andere personages om me heen dan in het dagelijks leven. 
 
Dus vanavond ga ik mijn fictie vrienden maar eens opzoeken...wat zal ik lekker slapen! 
Meer nodig om lekker te slapen? Ga naar www.nachtkust.nl 
 
 
 
Bed & Bad(jas)

Bed & Bad(jas)

Twee handen op 1 buik....want als je 's ochtends uit bed komt wacht je badjas op je. En als je 's avonds onder de douche vandaag komt, schiet je even in je badjas, om vervolgens je bedje in te duiken. Lees meer...

Waarom slapen goed voor je is

Waarom slapen goed voor je is

Je kent het vast wel…dat gevoel wat je hebt als je te weinig geslapen hebt. Je voelt je wazig, je kunt je niet concentreren, je bent sneller geïrriteerd, althans, dat is hoe ik me voel als ik duidelijk te weinig slaap heb gehad. Toen ik jong was haalde ik nog wel eens een nachtje door: lekker lang uitgaan en als alles dichtging s ochtends vroeg naar de duinen en de zon zien opkomen. Lees meer...

De Badjas

De Badjas

Nachtkust heeft voor jou iets leuks! Wij geven een badjas weg aan de winnaar van de volgende prijsvraag: Nachtkust in Noordwijk verkoopt badjassen, maar van welk merk? 
Het juiste merk is op de bovenstaande foto van deze blog zichtbaar. Ja, hij hangt ertussen. Dat is nog niet zo makkelijk he? 

Daarom zullen we deze maand extra tips geven op facebook en in onze blogs. Hou onze Facebookpagina in de gaten! Weet jij welk merk het is? Mail dan je antwoord naar: info@ nachtkust.nl wij kiezen uit de juist ingezonden antwoorden een winnaar. De winnaar krijgt in week 22 bericht hierover. Lees meer...